Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΙΤΕ: Γιατί φαινόμαστε πιο όμορφοι όταν είμαστε με άλλους;

Αν θέλουμε να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί, είναι καλύτερα να είμαστε μόνοι ή με παρέα...



Και με πόσους άλλους θα πρέπει να είμαστε μαζί; Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που 


δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science είναι ότι οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί, όταν ειδωθούν με παρουσία άλλων ανθρώπων. O Drew Walker και ο Edward Vul του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έκαναν πέντε πειράματα όπου οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την ελκυστικότητα των ανθρώπων σε φωτογραφίες. Κάποιοι άνθρωποι ήταν στις φωτογραφίες μόνοι τους, ενώ κάποιοι άλλοι σε ομάδες (σε κάποιες φωτογραφίες οι «ομάδες» στην πραγματικότητα ήταν απλό κολάζ των εμφανιζόμενων ανθρώπων).
Η μελέτη για την «επίδραση της μαζορέτας» ή του «φαινόμενου τσιρλίντερ» ("Cheerleader Effect") Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες και οι γυναίκες που βρίσκονταν μέσα σε κάποια ομάδα ανθρώπων πήραν υψηλότερη βαθμολογία όσο αφορά στην ελκυστικότητα. Αυτή η θετική επίδραση που ασκεί η ομάδα των ανθρώπων στα μεμονωμένα άτομα, αναφέρεται ως η «επίδραση της μαζορέτας» ή «φαινόμενο τσιρλίντερ». Ο όρος αυτός πρωτοεμφανίστηκε το 2008 στο Urban Dictionary και ο ορισμός που δίνει είναι ο εξής: «Συμβαίνει όταν βλέπεις μια ομάδα από κορίτσια ή αγόρια και φαίνονται όμορφα, αλλά όταν βλέπεις το κάθε ένα από αυτά τα άτομα ξεχωριστά δεν είναι τόσο όμορφα». 

Αξιοσημείωτα είναι ότι τα πειράματα έδειξαν ότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από τον αριθμό των προσώπων που βρίσκονται στην ομάδα. Οποιοδήποτε μέγεθος ομάδας έχει θετική επίδραση. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επίδραση της μαζορέτας προκαλείται από την τάση μας να αντιλαμβανόμαστε τα πρόσωπα μιας ομάδας ως τον συνολικό μέσο όρο, και όχι ως ξεχωριστές μεμονωμένες οντότητες. Γεγονός είναι ότι αυτό το «μέσο πρόσωπο της ομάδας», μας είναι περισσότερο ελκυστικό σε σχέση με τα πρόσωπα που το συνθέτουν (επιπλέον, η επίδραση της ομάδας επηρεάζει την αντίληψή μας για το πόσο ελκυστικός είναι κάποιος. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι αν οι άλλοι βρίσκουν κάποιον ελκυστικό, είναι πιθανότερο να τον βρίσκουμε και εμείς ελκυστικό, ανεξαρτήτως από την πραγματική εμφάνισή του). Αναμφισβήτητα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας προς όφελός μας. Αν θέλουμε οι άλλοι να μας βρουν πιο ελκυστικούς για κάποιο λόγο, θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί με φίλους των οποίων τα φυσικά χαρακτηριστικά συμπληρώνουν ή «αντισταθμίζουν» τα δικά μας. Βέβαια, θα ήταν δύσκολο να διατηρηθούν φιλίες για τέτοιους ρηχούς και ιδιοτελείς λόγους.


 Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να επικεντρώνονται στις διαφορές, οπότε δεν θα πρέπει να είμαστε πολύ διαφορετικοί από την υπόλοιπη ομάδα. Αυτό θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Το θετικό μέρος της έρευνας είναι ότι θα μπορούσε να μας προσφέρει μια ακόμα δικαιολογία για να κοινωνικοποιηθούμε περισσότερο. Για όλους τους ανθρώπους, οι σχέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής τους υγείας, ενώ ο χρόνος που δαπανούμε για κοινωνικοποίηση (offline) συσχετίζεται με την ποιότητα της ζωής. 

Πιθανώς μπορούμε να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί στους άλλους, όχι μόνο όταν συμπληρώνουμε φυσικά ο ένας τον άλλο, αλλά και επειδή είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Tsekouratoi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου